Geschiedenis

De Australian Silky Terriër (verder genoemd Silky) is een betrekkelijk jong ras, rond de eeuwwisseling ontstaan in Australië. De Silky is zeer waarschijnlijk een kruising tussen de Australische Terriër, de Yorkshire Terriër en de Clydesdale Terriër, een voorloper van de Skye Terriër. Deze laatste terriër verklaart misschien de wat stevige haarstructuur van de Silky vergeleken met de Yorkshire Terriër. De eerste benaming was Sidney Silky Terriër, waarschijnlijk omdat ze voor het eerst werd tentoongesteld in Sydney. In dat jaar ontstond ook de eerste rasstandaard en in 1908 werd de eerste Australische club opgericht voor Sydney Silky Terriërs. Wat later is de naam veranderd in Australische Silky terriër. In 1962 kwamen de eerste twee Silky’s uit de Verenigde Staten naar Nederland. Ondanks dat ze nu ruim 30 jaar in Nederland zijn, is het aantal Silky’s zeer klein. De F.C.I. heeft het ras oorspronkelijk erkend als Silky Terriër. In 1985 is bij een wijziging in de rasstandaard de naam veranderd in Australian Silky Terriër.

Uiterlijk

Zoals de rasstandaard voorschrijft, is de Silky tamelijk laag op de benen (schofthoogte ongeveer 23 cm.), licht gebouwd maar met voldoende massa. Hij moet de typische terriëreigenschappen vertonen en is kwiek, levenslustig, levendig en goed gebouwd. Het rechte, zijdeachtige haar dat in een scheiding valt, ziet er goed verzorgd uit. Lengte van de vacht van 13 tot 15 cm. De kleur van de vacht is blauw tot grijsblauw. Rond de oren en neus en het onderste van de benen bruin. Het gewenste gewicht is tussen 3,5 en 4,5 kilo. De bewegingen moeten vrij en zuiver zijn, zonder losse ellebogen en schouders. De achterhand moet grote stuwkracht hebben, zeer soepel zijn in knie- en spronggewrichten. Van achteren bezien mag de hond niet te nauw en niet te wijd staan.

Karakter

De Silky is graag in de buurt van zijn huisgenoten. Men moet het voor lief nemen dat de Silky altijd bij u wil zijn. Dit houdt niet in dat de Silky niet een tijdje alleen in huis zou kunnen zijn, maar zodra u weer thuis bent, moet ze weer bij u kunnen zijn. De Silky is een grote kindervriend en zeer verdraagzaam ten opzichte van andere huisdieren. De opvoeding van de Silky geeft over het algemeen weinig problemen, mits dit gebeurt met een tamelijk strakke hand.

Bijzonderheden

De Silky heeft als prettige bijkomstigheid dat ze niet verhaart, omdat ze geen ondervacht heeft. Daardoor gaat ze ook niet “honds” ruiken als ze nat wordt. De verzorging van de lange haren is eenvoudig. Kammen en af en toe wassen met een goede shampoo. Verder de overmatige haargroei van de oren weghalen, het haar van de voetjes knippen, zodat ze hun voorgeschreven kattenvoetjes kunnen tonen. De lange haren van het staartje knippen, zodat er geen vlag ontstaar en klaar is de Silky. Al met al een zeer plezierige huisgenoot!

foto's