Hier onder vind u een aantal publicaties van de Raad van Beheer.
De Raad van Beheer is het overkoepelende orgaan op het gebied van de kynologie in Nederland. Zij heeft onder andere tot doel het voeren van stamboekhouding en de bevordering van de gezondheid en het welzijn van honden en hondenpopulaties.
Deelname Raad van Beheer aan programma Tros Radar
Komende maandag 19 september 2011 staat er een uitzending gepland van Tros Radar over rashonden. De Raad van Beheer is uitgenodigd om aan het gesprek in de live uitzending deel te nemen. Wij hebben besloten hier niet aan deel te nemen. De Raad van Beheer heeft in eerdere reacties op de media aandacht al aangegeven dat zij herkent en erkent dat gezondheidsproblemen kunnen voorkomen bij (ras)honden. Het programma Tros Radar wil uitsluitend ingaan op de problematiek bij de rashonden met stamboom. Daarmee wordt de problematiek opnieuw niet in het noodzakelijke bredere perspectief geplaatst. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor een verschil in gezondheid tussen rashonden met stamboom en (ras)honden zonder stamboom, de zogenaamde look-a-likes. Voor de media en het publiek wordt geen onderscheid gemaakt in deze twee groepen honden. In onze optiek is dat onderscheid van groot belang. In Nederland gaan jaarlijks ca. 120.000 hondenpups naar hun nieuwe baasjes. Daarvan is ruim 65%, dus 7 van de 10 pups een niet-rashond, oftewel een hond zonder stamboom. Het grootste deel van de niet-rashonden zijn zogenaamde look-a-likes. Dit zijn honden die er uitzien als rashonden maar geen officiële stamboom hebben. Ze worden vaak verkocht als rashond maar dan zonder officiële stamboom. Daarnaast is er een kleiner gedeelte van bastaarden, oftewel honden van ouders van verschillend ras of uiterlijk, ook zonder officiële stamboom. Dit betekent dat de Raad van Beheer slechts invloed heeft over 1/3e deel van de totale hondenpopulatie. Het overige 2/3e deel van de honden valt niet onder de regels van de Raad van Beheer. Op 7 van de 10 honden op straat, de stamboomloze honden, heeft de Raad van Beheer dan ook geen enkele invloed.
De Raad van Beheer wordt in vele gevallen gezien als dé partij die het tij in Nederland voor alle honden zou kunnen keren. De media en de publieke opinie houden de Raad van Beheer onterecht verantwoordelijk voor de situatie binnen de populatie van honden. Helaas heeft de Raad van Beheer niet de macht en de middelen om hierin als enige partij de verantwoordelijkheid te hebben. De hondenmarkt is een vraagmarkt. Er worden pups gefokt en verkocht naarmate er vraag naar bepaalde rassen of naar de look-a-likes van bepaalde rassen is. De kopers bepalen de vraag en dus het aanbod door de fokkers. Zolang er door de kopers vraag is naar honden met bepaalde uiterlijke kenmerken zullen de fokkers aan deze vraag voldoen. De Raad van Beheer wordt verweten geen sancties in te stellen. In het algemeen is het verstandig om regelgeving in te voeren. De Raad van Beheer heeft dit in het verleden gedaan, doet dit nu en zal dit ook in de toekomst doen. Echter, in de praktijk blijkt dat strikte regelgeving ertoe leidt dat fokkers zich buiten de rashondenfokkerij gaan plaatsen. In dit grijze circuit worden geen stambomen aangevraagd waardoor de honden niet meer onder de welzijnsregels en gezondheidsregels van de Raad van Beheer vallen. Er worden echter niet minder honden gefokt en doordat men zich aan de welzijnsregels en gezondheidsregels onttrekt helaas ook geen gezondere honden.
De Raad van Beheer is sinds maart 2010 bezig met het door haar aan het ministerie van EL&I aangeboden Plan van Aanpak Duurzaam Fokbeleid. Uitgangspunt van dit duurzaam fokbeleid, waarin met veterinair specialisten en wetenschappers wordt samengewerkt, is om door middel van een positieve impuls fokkers te laten voldoen aan de richtlijnen van een verantwoord gefokte (ras)hond. Door middel hiervan komt er voor de consument inzicht in kwaliteit van de aangeboden rashondenpups en zal er een noodzakelijk onderscheid worden gemaakt in rashonden met stamboom en (ras)honden zonder stamboom. Gezien de te verwachten teneur van het programma Tros Radar zijn wij er niet van overtuigd dat onze uitgangspunten op een heldere en zuivere manier voor het voetlicht gebracht kunnen worden en dat de problematiek op een dergelijke brede manier belicht zal worden.
Dit achtten wij wel noodzakelijk. De Raad van Beheer heeft daarom besloten niet aan het programma mee te werken.
De Raad van Beheer zet zich samen met haar leden en fokkers onverminderd in voor de gezondheid en welzijn van de rashonden in Nederland. De uitvoering van het duurzaam fokbeleid zal prioriteit blijven houden om op termijn te komen tot het resultaat dat wij met z’n allen willen: het fokken van gezonde en sociale honden.
Voor meer informatie over het duurzaam fokbeleid van de Raad van Beheer kunt u terecht op fokbeleid van de raad van beheer.
Noot voor de pers
De Raad van Beheer verleent geen medewerking aan verzoeken voor telefonische of persoonlijke interviews of beantwoording van vragen. Vragen door media naar aanleiding van deze publicatie kunnen schriftelijk worden gesteld via pers@raadvanbeheer.nl.
Overname van dit artikel of gedeelten hiervan is slechts toegestaan met bronvermelding en verwijzing
naar het totale artikel (www.raadvanbeheer.nl) en na melding van overname of gebruik via pers@raadvanbeheer.nl.
&opy; Raad van Beheer – Amsterdam – www.raadvanbeheer.nl
Publicatiedatum 16-09-2011
Op de nieuwjaarsreceptie is het boek Kynologische Kennis 1 door de portefeuillehouder opleidingen Hugo SteGedurende de afgelopen twee jaar is zeer actief gewerkt aan dit project, aanvankelijk door een grotere groep uit het docententeam KK1/KK2.
In het tweede deel van dit tweejarige project is door een kernteam de inhoud op elkaar afgestemd, uiteraard ook gespiegeld aan de eindtermen van de opleiding KK1.
Taalkundig, inhoudelijk en qua layout is na het vergaren van de hoofdstukken een mega klus verzet. Voorts zijn alle afbeeldingen speciaal vervaardigd voor dit boekwerk.
Het mag vermeld worden dat de voltooiing van dit boek een pluim is op het werk van alle toegewijde vrijwilligers in onze organisatie. Een tastbaar succes van alle inspanningen.mpher aangeboden aan de voorzitter van de Raad van Beheer Gerard Jipping.Lesboek KK1
Het lesboek Kynologische Kennis 1 wordt vanaf 1 februari 2011 uitgegeven door de Raad van Beheer. Dit is het standaardboek voor iedereen die bezig is met de opleiding Kynologische Kennis 1. De inhoud is specifiek toegespitst op de eindtermen van de opleiding en ingedeeld naar de vakken. Het boek met ruim 260 pagina’s is rijk geïllustreerd.
Het boek is uitsluitend digitaal via de website te bestellen onder de knop ‘Aanvragen’, pagina ‘Boek Kynologische Kennis 1’.