Geschiedenis

De Skye Terrier behoort tot een van de oudste rassen van Schotland en zijn ontstaan gaat terug tot de 14e eeuw. Dit ras dankt zijn naam aan een van de eilandjes van Schotland, genaamd Skye. Het was de hond van de aristocraten, de groot-grondbezitters en werd al honderden jaren geleden gebruikt voor de jacht op das, bunzing en het andere niet gewenste ongedierte. De veel korter gebouwde Cairn Terrier en de Skye Terrier zijn zeer aan elkaar verwant. De zware vacht, lange lage lichaamsbouw en krachtige gebit gaven hem de capaciteiten om onder moeilijke omstandigheden zijn werk te doen. Tegenwoordig is de Skye Terrier echter een echte gezinshond geworden en er wordt voor zover bekend niet meer mee gewerkt. In Nederland behoort de Skye Terrier tot de vrij zeldzame rassen.

Uiterlijk

Door zijn zeer lange lichaam is de Skye Terrier een zeer opvallende verschijning. Het gewicht ligt rond de12 kg. en de schofthoogte ligt rond de 25 cm. De Skye heeft een dubbele vacht, dwz. kort, zacht en wollig onderhaar en een lange, harde en rechte bovenvacht. Iedere kleurschakering is toegestaan mits de neus en oren maar zwart zijn. De meest gezien kleuren zijn: zwart, grijs, creme en lichtblond. De kleur van een pup kan erg verschillen naarmate hij ouder wordt.

Karakter

Hij is onbevreesd, trouw, vrolijk en vriendelijk voor wie hij kent maar gereserveerd en voorzichtig voor en met vreemden. Neigt naar eenmanshond. In tegenstelling tot wat men zou verwachten zijn Skye Terriers geschikt voor gehoorzaamheids- of behendigheidstraining. Reuen hebben soms de neiging dominant gedrag te vertonen.

Bijzonderheden

Skye Terriers worden geboren met hangoren, pas op een leeftijd van 3 tot 4 maanden gaan de oren rechtop staan. Er bestaat ook een varieteit met hangoren maar deze komen zeer zelden voor.